Tess McGill - Blog | Bandzone.cz

Tess McGill

Playlist je prázdný :(

Fanoušek Tess McGill si do osobního playlistu zatím nepřidal žádné skladby.

Oblíbené kapely: 0

Žádné oblíbené kapely

Přátelé: 2

Statistika profilu

Návštěv dnes
3
Návštěv celkem
4 960
Profil registrován
13.3.2009

Blog

1 2 3 4 5 6 791113151719 20 21 22 23 24 25 26

Jak milují básníci.

Pavel Kříž

Borůvka, Jeskyňka, Píšťalka, Popelka a Veverka, to jsou lásky středoškoláka, medika a později lékaře Štěpána Šafránka, jehož v podání Pavla Kříže potkáme tento týden na obrazovkách už jako čtyřicátníka v lehké životní krizi v pátých Básnících režiséra Dušana Kleina tentokrát pod názvem Jak básníci neztrácejí naději.

Přestože se s léty Štěpán Šafránek měnil, poetická duše mu zůstala. Dopřejme si tedy trochu poezie se Štěpánkovými láskami...

Borůvce

Jak svět přichází o básníky, 1981

Namaluju tvoje ruce, dvě ještěrky na opuce na okamžik spící líně.

Namaluju tvoje ruce, dvě lastury na mělčině.

 Namaluju tvoje ústa, ránu, která nezarůstá, vykrojenou z milých slůvek.

Namaluju tvoje ústa, šňůru perel od borůvek.

 Namaluju tvoje ňadra, dvě kuličky z počítadla, když se spolu usadí.

Namaluju tvoje ňadra, dva domečky v podhradí.

Jeskyňce

Jak básníci přicházejí o iluze, 1984

Jsi modrá jako hladina, jsi řeka, která usíná, jsi jako nebe za úsvitu a věříš na lži ze soucitu,

na nemoci a uzdravení a na hříchy a odpuštění. Ať se v každé roční době prostíráš ve mně

a já v tobě, krajino nejkrásnějších míst, knížko má, v níž se učím číst,

ať klín tvůj láskou nepohrdne, když nosíš roucho milosrdné.

Píšťalce

Jak básníkům chutná život, 1987

Snad proto, že jsi ze zámku, snad pro ten šampón z heřmánku, dřív nežli budeš vdaná, chtěl bych ti někdy do džbánku pro pivo skočit k Beránku, Píšťalko ufoukaná.

Báseň Popelky a Štěpána

Konec básníků v Čechách, 1993

Zábava se tu nekoná, noc je jak černá madona,

půlnoc je dávno za horama, a Popelka je pořád sama.

 Třeba má princ nahnáno, že skončí jako Cyrano,

 tvůj nos by obstál při měření to, po čem toužím, vidět není.

 

Veverce

Jak básníci neztrácejí naději, 2004

Polož mi ruku do klína a zavři oči.

Někdy tak všechno začíná a někdy končí.

Láska je jako spodní voda, sotva se objeví, tak zmizí.

Láska je po- i nepohoda, buď s jinou, vlastní nebo cizí.

Večer je vodou stoletou, ráno je louží.

Sny, které hlavy popletou, jí neposlouží.

 I kdyby čísla v ruletě vyzradit dovedla.

 Z nejhlubších moří na světě, poklady by zvedla.

Jak řeku mezi horami nezastavíš ji perlami.

Co bylo před, je za námi, Aničko Posedlá.

 Polož mi ruku do klína a zavři oči.

Někdy tak všechno začíná a někdy končí.

Dřív nebo později přijde chvíle, kdy uvadnou i čerstvé květy.

Z barevných lístků jsou černobílé, z rozvitých vět jsou holé věty.

Polož mi ruku do klína a zavři oči.

Někdy tak všechno začíná a někdy končí.

 

Jak jsem potkal Číňany

Jak jsem potkal Číňany - část 1.

Bohumil Bartošek | 12.08.08

 

    Stalo se a já se bez mého velkého přičinění začal občas setkávat s lidmi z Dálného východu. Šlo o několik Číňanů, díky kterým jsem se poprvé setkal s obyčeji vzdálené Říše středu. Nebyli to bohatí turisté nebo podnikatelé, ale běžní lidé, kteří si k nám přinesli své zvyky a chování. Zajímavé odlišnosti jsem vyslechnul a odpozoroval nikoliv jako znalec Číny, ale jako vnější pozorovatel, posluchač a jedlík. Takže - zde je malá ozvěna z rozsáhlé Číny, pozdrav od lidí z těchto končin, které můžeme potkat v našem okolí.

 

 

Sto milionů Nováků

 

Čínská gramatika je prý velmi jednoduchá, ovšem její mluvená podoba je pro Evropany dost nezvyklá. Číňan každé slovo vyslovuje se čtyřmi přízvuky s různým důrazem (různou výškou hlasu), takže podle důrazu (poklesu či zvýšení hlasu) má jedno slovo minimálně čtyři různé významy. I z tohoto důvodu mají Číňané slovní humor založený spíše na slovních dvojsmyslech, „kameňácích“, a evropským slovním vtipům nemusí zpočátku rozumět.

 

Při mluvené komunikaci tedy nejde jen o to naučit se překlad slova, musíte pečlivě intonovat, jinak vám Číňan nebude rozumět nebo se dopustíte omylu, hrubosti či trapasu. Proto je relativně snadnější čínsky číst, než mluvit.

 

 

Jména lidí: čínská jména vždy vyjadřují nějakou věc, předmět, květinu, takže některé z nich nám v doslovném překladu mohou znít básnicky – Malé jablko, Vonící květina apod. Ovšem příjmení je konečný počet – jen několik desítek a ta se nemění, takže čínských Nováků mohou být v Číně i stovky milionů.

 

 

Hlavně nesmrkat

 

Jednu věc mají Číňané za velmi neslušnou a nespolečenskou, a to je smrkání. Podle jedné překladatelky není nic výjimečného, když se při společném obědě mluví s plnou pusou, srká a mlaská, ale vysmrkat se? To je pro lidi z Východu velký společenský trapas. Člověk může popotahovat nosem, jak dlouho chce, ale nesmí na veřejnosti smrkat. Dokonce už i dotyk nosu rukou prý je prohřešek.

 

 

Dárky: pokud chcete někoho obdarovat, jen to nejlepší (rozuměj nejdražší) je vhodné (možné) použít jako dárek. Malá pozornost se nepočítá, to snad už raději nic.

 

 

Místo čaje teplou vodu

 

Čína je známá čajem. Proto jsem se velmi divil, když Číňané, se kterými jsem se setkal, víc než čaj pili teplou, převařenou vodu. A když nebyla k dispozici vroucí voda z plotny nebo varné konvice, tak si natočili alespoň vodu z vodovodu a dali jí dokonce přednost před nabízeným čajem. Nevařenou – tj. „syrovou“ vodu pijí spíše výjimečně.

 

 

Dlouho jsem této „specialitě“ nemohl přijít na chuť a myslím, že tento zvyk jíst teplé jídlo a pít teplou vodu zčásti souvisí s chápáním zdraví a nemoci. Podle nauk čínské kosmologie lze vše zatřídit do pěti skupin energií, do tzv. pěti prvků, které na sebe vzájemně různě působí a jejichž vlivem člověk může onemocnět nebo se udržovat v dobré kondici. Teplá voda (teplé jídlo) je prostě protipól a opak nemoci. Teplo brání nemoci vejít do člověka, popř. pomáhá bojovat proti chladu nemoci a tak uzdravovat. Když Číňan cítí, že na něj „něco leze”, první laická rada zní – zahřát se teplým jídlem, popř. čajem, vodou, a pak do postele. A zdaleka nejde pouze o ničení choroboplodných zárodků, jak by se Evropan mohl domnívat. Teplé jídlo a teplá voda působí jako prevence nemoci a prvotní pomoc při příznaku choroby. Někteří z Čechů, kteří měli problém se zácpou, také uvítali vedlejší účinek ranního pití teplé vody – bezproblémovější vyprazdňování střev.

 

 

Sekáček, wok a plamen

 

Čínská jídla jsou vyhlášená i mezi gurmány. Zvláště v některých oblastech Číny se jídlu, jeho úpravě a bohatému stolu přikládá dodnes důležitý význam. Nejchudší čínské domácnosti se omezovaly ve všem - mimo jídla. Pokud to bylo trochu možné, pak se i tady stále vařilo a jedlo velmi rozmanitě a bohatě.

 

 

Čínská jídla se vyznačují tím, že je zde vše pokrájeno na jednotlivé kousky, sousta. Důvod je prozaický – jí se hůlkami a těmi krájet nejde. Mimochodem, Číňané používají hůlky se silnějším, zaobleným koncem, hůlky do špičky používají Japonci. A jak hůlky vznikly? Prý tak, že zpočátku se jídlo jedlo rukama. Později etiketa vyžadovala, aby se jednotlivé kousky jídla uchopovaly palcem a ukazováčkem a to už byl jen krok od toho, aby se tyto dva prsty nahradily dvojicí dřevěných hůlek.

 

 

Na zpracování surovin má kuchař v čínské kuchyni jen jeden velký sekáček, kterým zvládne vše, od čištění a sekání zeleniny, přes zpracování masa a krájení chleba. Nože se používají málo a nejsem si jist, zda jejich používání není přizpůsobení se vlivu Evropy. Upravené a nakrájené maso, zelenina apod. mají specifický tvar, typický pro dané jídlo. Tvar nakrájené suroviny se totiž částečně projeví na chuti a to vlivem různé doby tepelného zpracování stejné suroviny a různého ulpívání množství koření na povrchu jídla.

 

Kromě rýže, vařené v hrnci, vystačí čínskému kuchaři na přípravu většiny různorodých jídel tři věci: speciální pánev wok, zmíněný sekáček a prkénko na krájení. A samozřejmě plamen, a to hodně velký, na elektrickém sporáku nebo plotýnce sporáku je pro čínského kuchaře téměř nemožné vařit.

 

 

…a recept na závěr

 

Kapitola jídla je bohatá, takže ji trochu více rozebereme příště, kdy k ní přidáme i pár receptů. Ale pro začátek vám svěřím jeden jednoduchý recept, který mi Číňané nadiktovali. Vypadá banálně, ale zkušený kuchař vám potvrdí, že je cenný. Je to návod na klasickou chutnou omáčku ke špagetám či rýži.

 

Potřebujeme: 3 vajíčka, 5 rajčat (pokrájených na malé kousky), škrob (Vitana), cukr krystal a sůl.

 

Vajíčka velice dobře rozšleháme a přidáme trochu soli. Opatrně a pomaličku směs rovnoměrně naléváme do vroucího oleje. Chvíli ji necháme na oleji a potom tuto hmotu opatrně vařečkou rozmělníme na menší kousky. Přidáme rajčata a trošku soli. Podusíme, dokud rajčata úplně nezměknou. Na závěr přidáme trochu cukru krystal a škrobu na zahuštění. Podává se jako jedna z příloh ke špagetám (či rýži). Dobrou chuť.

 

Příště - Maso, zelenina, sladké

 

 

 

SMS

„Každá negativní událost v mém životě,

má silný pozitivní význam.“

 

 

 

Všichni jsme slyšeli rčení:

“Problémy jsou jen požehnání v přestrojení.“

Samozřejmě je to trochu nadsazené, ale obsahuje to hodně pravdy.

Než ovšem v problému objevíte ono skryté požehnání, znepokojujete se a podléháte depresi. Jsme všichni na životní cestě a převratné události mohou nastat jen tehdy,

když se ocitneme na určité křižovatce.

Nic se nesmí uspěchat a veškeré načasování je v božích rukou.

Takže i když se odpovědi nemusí zdát zřejmé hned teď,

požádejte Anděly o znamení, že všechno bude v pořádku.

 

(Když jsem Vám psala v Praze na ulici SMS, že jste udělal dobrý skutek, tak jsem byla rozhodnutá jí  neodeslat, ale vymazat, říkala jsem si proč? Proč bych Vám to měla psát? Poté jsem zvedla hlavu a těsně okolo mě přešel člověk s nádherným jorkšírem s červenou mašličkou a úžasnýma očkama. Zvedl hlavu a pohlédl mi přímo do očí, a tak jsem mu nahlas s úsměvem řekla „Ahóóój :o)“ A v tu chvíli jsem SMS odeslala…).

1 2 3 4 5 6 791113151719 20 21 22 23 24 25 26