Festival Hudba zemí Koruny české gotiky a renesance - Jistebnický kancionál | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace
Sdílej koncert dál:
říj pá 12

Festival Hudba zemí Koruny české gotiky a renesance - Jistebnický kancionál

-

kostel sv. Jana Křtitele na Prádle

Praha, ČR

dobrovolné
Již 3. ročník festivalu Hudba zemí Koruny české bude letos věnován našemu pravděpodobně nejvýznamnějšímu hudebnímu rukopisu - zvanému Jistebnický kancionál, který je u nás nejstarším zásadním pramenem, dokládajícím existenci liturgických textů a duchovních písní také v češtině. Jak zdůraznil doc. Jaromír Černý: “Žádná jiná země s římským latinským ritem neměla na začátku 15. stol. ucelený překlad liturgických textů do národního jazyka, vytvořený přímo k bohoslužebným účelům.”(Jist. kancionál, kritická edice, Brno 2005, str. 17)

Festival byl založen r. 2016 u příležitosti oslav výročí narození císaře a krále Karla IV., v loňském roce byl věnován osobnosti a dílu významného skladatele magistra Krakovské univerzity Petra Vilhelmi de Grudencz a letos se budeme věnovat podrobně skladbám zapsaným v Jistebnickém kancionálu. Do budoucna připravujeme podobný ročník věnovaný Kodexu Franus a dalším významným českým pramenům. Stále sílící zájem o poučenou provozovací praxi hudby středověku je velkým příslibem pro budoucí dynamický rozvoj tohoto projektu.
Na každém z koncertů budou provedeny mimo jiné nezbytně vždy také vybrané skladby z Jist. kancionálu. V rámci festivalu zazní také odborné komentáře ke skladbám a přednášky renomovaných odborníků na hudbu období středověku z řad vedoucích zůčastněných souborů (Mgr. Lukáš Matoušek, doc. Vlastislav Matoušek etc.). Připravujeme také do budoucna rozšíření festivalu o iniciační kursy úvodu do hry na vybrané dobové hudební nástroje, jako jsou např. niněra, žaltář, fidula, trumšajt, šalmaje etc.
Správci koncertu:
Katerina Vozicka
Zobrazit více koncertů ve městě Praha